без оглед на

irrespective of
* * *
irrespective of

Македонско-англиски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

 • омниум — (лат. omnium) спорт, коњска трка во која учествуваат сите коњи без оглед на староста и потеклото.коњи без оглед на староста и потеклото …   Macedonian dictionary

 • догма — (грч. dogma мислење) 1. во античкото време: одлука, наредба на власта 2. темелна точка во верското учење 3. мислење што се усвојува како сигурно, без критичко проверување и без оглед на конкретните можности за негова примена 4. мислење или… …   Macedonian dictionary

 • освен — предл. без, с изключение, независимо, без оглед на, без друго, вън от, вън от това, в повече предл. с изключение на, като се изключи …   Български синонимен речник

 • шпекулација — 1. фил. филозофско размислување настојување да се дознае вистината само по пат на размислување, без оглед на искуството, 2. трг. тргување заради полесна и побрза печалба, без многу труд, со нарушување на законите и прописите користење на… …   Macedonian dictionary

 • независимо — нар. без оглед, без да се гледа, освен, отделно, извън, вън от това, като се изключи …   Български синонимен речник

 • отделно — нар. встрани, настрана, разделно, откъснато нар. вън от това, независимо, без оглед, освен това, без да се гледа, башка …   Български синонимен речник

 • Гочева, Каролина — Для улучшения этой статьи желательно?: Найти и оформить в виде сносок ссылки на авторитетные источники, подтверждающие написанное …   Википедия

 • Гочева — Гочева, Каролина Каролина Гочева Основная информация Дата рождения 28 апреля 1 …   Википедия

 • Гочева Каролина — Каролина Гочева Дата рождения 28 апреля 1980 (29 лет) Место рождения Битола, Югославия Страна …   Википедия

 • Каролина Гочева — Дата рождения 28 апреля 1980 (29 лет) Место рождения Битола, Югославия Страна …   Википедия

 • Плејада — (грч. Pleiades) 1. првобитно: 7 трагични поети што се јавиле во 3. век пр. н. е. во Александрија, во времето на филозофот Птолемеј 2. во 16. век: група од 7 француски поети што се стремеле да ги воведат античкиот дух и античките облици во… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.